Начало КНИГАТА ЗА АВТОРА

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА АВТОРА
от Георги Маринов, доктор по медицина,
основател и управител на няколко водещи софтуерни компании

Стефан ДимитровСтефан Димитров е енциклопедична личност и творческа натура. Практикувал е над 20 професии, за половината от които се изисква висше образование, макар че е завършил само гимназия. През осемдесетте години той е работил като научен журналист, репортер и редактор във вестник “Орбита” и е писал статии в повечето столични издания от този период. Правил е документални филми за българската национална телевизия. Работил е като фотограф и дизайнер на печатни издания.
През лятото на 1989 г. (месеци преди падането на режима на Тодор Живков) основава една от първите частни фирми в България, която съществува и до днес.
През деветдесетте години Стефан Димитров работи като сценарист, режисьор, оператор, монтажист, звукорежисьор и продуцент на рекламни и документални видеофилми, музикални и рекламни видеоклипове, концерти и телевизионни предавания. Той е сред първите специалисти по компютърна графика и компютърна анимация в България. Създател е на специални визуални ефекти, като за някои от тях е използвал свои собствени технологии.
През същия период работи и като издател на книги, списания и рекламни материали. Той е един от пионерите на българската цифрова фотография. Още преди навлизането на дигиталните фотоапарати прави първите професионални цифрови снимки у нас с помощта на телевизионна камера и компютър. Занимава се и с уеб дизайн - програмиране и оформление на сайтове.
В началото на новото хилядолетие Стефан Димитров започва да се занимава с програмиране. Създава много програми в областта на обработката на бази данни. Прави специализиран професионален софтуер за управление на производствени процеси. С негови програми работят малки, средни и големи фирми в цяла България.
Наред с другите неща Стефан Димитров се занимава и с разработката на нови технологии, изобретения и иновации в различни области на науката и техниката.
Извън професионалните си занимания той е любител музикант - свири на електрическа китара, композира музика и притежава собствено звукозаписно студио.